Yöntemler: Çalışmaya yaşları 7 ile 12 arasında değişen 23 MMS'li hasta (MMS grup) ile 14 sağlıklı çocuk (kontrol grup) dahil edildi. Her iki grubun dominant ve non-dominant üst ekstremite fonksiyonları Jebsen- Taylor El Fonksiyon Testi (JTEFT) ile değerlendirildi.
Bulgular: MMS grubu ve kontrol grubunun yaş ortalaması benzer idi (p=0.476). MMS'li hastaların 16'sında hidrosefali mevcuttu. MMS grubunun dominant ve non-dominant üst ekstremiteye ait JTEFT ile değerlendirilen tüm aktivitelerin ortalama gerçekleştirme sürelerinin kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun olduğu saptandı (tüm parametreler için p<0.05). Hidrosefalisi olan hastalarda dominant ekstremitede 7 aktivitenin 5'inde, non-dominant ekstremitede ise 6 aktivitede gerçekleştirme süre ortalamalarının hidrosefalisi olmayan hastalara oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun olduğu saptandı (tüm parametreler için p<0.05). Hidrosefalisi olmayan hastalarda dominant ve non-dominant ekstremitede 7 aktivitenin 4'ünde ortalama aktivite gerçekleştirme sürelerinin kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun olduğu saptandı (tüm parametreler için p<0.05).
Sonuçlar: Bu çalışma sonuçları MMS'li çocukların üst ekstremite fonksiyonlarının normal çocuklar ile karşılaştırıldığında yetersiz olduğunu ve hidrosefalinin el fonksiyonlarına olumsuz etkileri olabildiğini ortaya koymaktadır.
Methods: Twenty-three patients with MMC (MMC group) and 14 healthy children (control group) whose ages were ranging from 7 to 12 were included in the study. The functions of dominant and non-dominant upper extremities of both groups were evaluated by Jebsen-Taylor Hand Function Test (JTT).
Results: The mean ages of MMC group and control group were similar (p=0.476). Sixteen of the patients with MMC had an additional shunted hydrocephalus. The mean timing scores of all 7 activities at JTT of both dominant and non-dominant upper extremity of the MMC group were found to be significantly longer than those of the control group (p<0.05 for all parameters). The mean timing scores of the patients with hydrocephalus to perform 5 of the 7 task by the dominant and 6 by the non-dominant were significantly longer than those of the patients without hydrocephalus (p<0.05 for all parameters). The mean timing scores of the MMC patients without hydrocephalus to perform 4 of the 7 task by the dominant and 4 by the nondominant were significantly longer than those of the normal control subjects (p<0.05 for all parameters).
Conclusion: The results of this study revealed that the upper extremity functions of children with MMC were incapable in compare to normal children and causes other than hydrocephalus might have negative eff ects on their hand functioning.