ISSN: 1309 - 3843 E-ISSN: 1307 - 7384
FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
BİLİMLERİ DERGİSİ
www.jpmrs.com
Kayıtlı İndexler


DIĞER

SIRT AĞRISI OLAN ERKEKLERDE GÖRÜLEN OSTEOPOROZUN SEKONDER NEDENLERİNİN ANALİZİ
THE ANALYSES OF SECONDARY CAUSES OF OSTEOPOROSIS SEEN IN MALES WITH BACK PAIN
Makale Dili: TR - Medline No: 32715
ÖZET
Erkeklerde görülen osteoporozda sekonder nedenler öncelikle araştırılmalıdır. Sırt ağrısı olan erkeklerde görülebilen osteoporozun klinik özelliklerini ve sebeplerini analiz etmek için polikliniğimize başvuran 69 erkek hastayı çalışmamıza aldık. Bütün hastalarda kemik mineral yoğunluğu,biyokimya profili, kemik turnover belirleyicileri, vitamin D ve hormon düzeyleri kaydedildi.

Çalışma grubuna osteoporozu olan 32 hasta, kontrol grubuna 37 sağlıklı erkek alındı.Çalışma grubunda yaş ortalaması 66.5±9.6, kontrol grubunda yaş ortalaması 57.9 ±9.6 idi (p>0.05).

Yapılan korelasyon analizleri sonucu hasta grubunda serbest testosteron ile L2-L4 Z skoru arasında pozitif korelasyon, PTH ile L2-L4 T skoru arasında negatif korelasyon, ve gonadal yetmezlik ile femur Z skoru arasında, yaşla femur T skoru arasında negatif korelasyon saptandı.

Vitamin D düzeyleri ile L2-L4 spine Z skoru ve serbest testosteron düzeyi arasında pozitif korelasyon bulundu.

Sonuç olarak erkek osteoporozu major risk faktörleri ile ilişkilidir. Bizim çalışmamızda da daha önceki yapılan çalışmalar gibi sekonder sebepler etkendir ve testesteron özellikle yaşlı erkeklerde azalmış kemik oluşumu ve kemik kırılganlığı patogenezinde önemli bir role sahiptir.

ABSTRACT
It should be primarily investigated secondary causes seen in male osteoporosis. Sixty-nine male patients were included to the study for the analysis of clinical features and causes of male osteoporosis seen in males with back pain on the outpatient basis.

Bone mineral density, biochemical profile, bone turnover markers, vitamin Dand hormon levels were recorded. Thirty-two osteoporotic patients (mean age 66.5±9.6) and 37 normal controls (mean age 57.9 ±9.6) were included to the study (p>0.05). It was detected positive correlation between free testosteron and L2-L4 spine Z-score and negative correlation between PTH and L2-L4 spine T-score in a patient group Gonadal insufficiency was correlated negatively femur Z-score and age was correlated negatively femur T-score.

Vitamin D levels was positively correlated with L2-L4 spine Z-score and free testosteron levels. As a conclusion male osteoporosis is associated with major risk factors. Our study supported that secondary factors are important as seen in previous studies.

Testosteron has an important role in the pathogenesis of decreased bone formation and bone fragility especially in old males.