Bu çalışmanın amacı lateral epikondilit tanısı konan hastalarda pulse ultrason ve lazer tedavisinin etkinliğini belirlemektir. Çalışmaya yaş ortalaması 46.5±10.25 yıl, ortalama hastalık süresi 5.5±5.1 ay olan 58 (31 kadın, 27 erkek) lateral epikondilitli hasta alındı. Hastaların klinik ve demografik özellikleri belirlendi. Tüm hastalara lateral epikondilit bandajı ve basit analjezik verildi. Hastalar randomize olarak 20'şer kişilik 3 gruba ayrıldı. Birinci gruptaki hastalara 1.5 w/cm_ yoğunluğunda 5 dk süreyle hassas noktalara US tedavisi, ikinci gruptaki hastalara 3 dk süreyle 4 joule/noktaya şiddetinde DDL tedavisi toplam 10 seans uygulandı. Üçüncü gruptaki hastalara fizik tedavi verilmedi. Hastaların tedavi sonrası klinik parametreleri tekrar değerlendirildi.
Her 3 tedavi grubunda da ağrı şiddetinde anlamlı azalma saptandı. Bu azalmanın en fazla US grubunda olduğu izlendi (p<0.001). Ultrason grubunda diğer gruplardan farklı olarak diğer tüm klinik parametrelerde de istatistiksel olarak anlamlı düzelme bulundu.
Sonuç olarak ultrasonun klinik bulgular üzerine etkileri daha fazla ve anlamlıdır. Ancak bu sonuçların kalıcı olup olmadığını belirlemek için uzun takipli çalışmalara ihtiyaç vardır.
The aim of this study was to assess the efficacy of pulsed ultrasound (US) and low density laser (LDL) in patients with lateral epicondylitis. 58 patients (31 women, 27 men) with a mean age of 46.5 ± 10.25 years and with a mean disease duration of 5.5 ± 5.1 months were included to the study. The clinical and demographic data were obtained and all patients were given lateral epicondylitis bandage and continued to receive simple analgesic agents. The subjects were randomly allocated to 3 groups including patients receiving pulsed US, LDL therapy and control group.
The intensity of the pain was significantly reduced in all 3 groups and the degree of this reduction was highest in the US group. In contrast to the other groups, there was statistically significant improvement in all the clinical parameters in patients treated with pulsed US.
Our results support the efficacy and use of pulsed US therapy in improving subjective and objective parameters of patients suffering from lateral epicondylitis. But further studies are needed to determine the long term effects of this therapy.