Çalışmaya 3 aydan uzun süreli KBA'sı olan 61 hasta alındı (50 K, 11 E). 36 hasta 15 gün süreyle egzersiz programına, 25 hasta ise 15 seans fizik tedavi (FT) programına alındı. Hastaların tedavi öncesi (TÖ) ve sonrası (TS) spinal mobilite ölçümleri yapıldı. Her iki grup hastalara TÖ ve TS ağrılarını değerlendirmek için 10 cm'lik visuel analog skala (VAS), bel ağrısı disabilite sorgulama formu olarak Roland-Morris Questionnaire (RMQ) ve psikolojik durumu değerlendirmek için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulandı.
TÖ ve TS spinal mobilite ölçümleri karşılaştırıldığında; Modifiye Schober (MS) testi ve el parmak zemin (EPZ) mesafesinde her iki grupta da anlamlı düzelme saptandı. VAS, RMQ ve BDÖ'de de her iki grupta anlamlı düzelme tespit edildi. İki grup sonuçları karşılaştırıldığında FT grubunda MS, EPZ ve RMQ'da düzelme daha anlamlıydı. Her iki grupta MS testi ile VAS ve RMQ arasında korelasyon saptandı.
KBA'nın tedavisinde FT ve egzersiz programları etkin birer tedavi yöntemi olup, bu çalışmada FT grubu sonuçları daha başarılı bulunmuştur. Ayrıca her iki hasta grubunda da kronik ağrı nedeniyle ortaya çıkan psikolojik tablonun, bu hastaların tedavileri esnasında göz önünde bulundurulmasının elde edilecek sonuçlar üzerinde olumlu etkisi olacağı düşünülmektedir.
Sixtyone patients with LBP for at least 3 months were included to the study (50 female, 11 male). 36 patients were given exercise program for 15 days, 25 patients were treated with physical therapy program (PT) for 15 days. Spinal mobility measurements were taken for all patients before treatment (BT) and after treatment (AT). For both of the groups, 10 cm visuel analog scale (VAS) was applied to evaluate pain BT and AT, Roland-Morris Questionnaire (RMQ) was used as lumbar pain disability questioning form and Beck Depression Scale (BDS) was applied for evaluating psychologic state.
Spinal mobility measurements which was taken BT and AT were compared for both of the groups and there was significant improvement for Modified Schober (MS) test and finger-ground distance. We observed significant improvements VAS, RMQ and BDS for both of the groups. PT group displayed significantly better results for MS, finger-ground distance and RMQ values at the end of the study. We also observed correlation between MS, VAS and RMQ for both of the groups. In conclusion, PT and exercise programs are effective modalities for the treatment of LBP and in this study PT results were found more successful. Furthermore, we think that taking into consideration of the psychological state of these patients with chronic pain may positively effect the outcome of the therapy.