Karpal tünel sendromunun (KTS) tedavisinde Trans küteneal elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) kullanılmaktadır. Bu çalışmada TENS'in KTS'unda median sinir duyu yanıtı üzerine etkisi araştırıldı. Çalışmaya 13 KTS'lu kadın olgu (ortalama yaş 47,23±12 yıl) ve 11 normal kadın olgu kontrol grubu olarak (yaş ortalaması 39,36±8 yıl) alındı. Olguların median sinir duyu ve motor iletim çalışmaları yapıldı. Daha sonra median sinir duyu alanına 15 dk. süre ile TENS uygulandı. TENS uygulanmasından sonra n.medianus duyu yanıtları yeniden kayıtlandı. TENS öncesi ve sonrası duyu yanıtı latansı ve amplitüdü karşılaştırıldı. KTS'lu olgularda TENS sonrası duyu amplitüdünde, öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı artma saptandı (p<0.01). Kontrol grubunda ise belirgin farklılık gözlenmedi (p>0.05). TENS'in duyu yanıtına olan etkisinin KTS'nun tedavisinde objektif bir kanıt olabileceği düşünülmüştür.
Trans cutaneus electrical nerve stimulation (TENS), is used in the treatment of carpal tunnel syndrome (CTS). In this study, the effect of TENS on the median sensory nerve action potentials (SNAP) has been investigated in CTS. Thirteen women with CTS (mean age 47,23±12) and 11 female subjects (mean age 39,36±8) as control group were included. Median motor and sensory nerve conduction velocity studies performed. Then, TENS was applied on the sensory area of median nerve for 15 minutes. After TENS application median nerve SNAPs were recorded again.
Latency and amplitude of the median SNAPs were compared before and after TENS application. While, in the CTS group mean median SNAP amplitude was significantly increased after TENS (p<0.01), did not change in control group (p>0.05). It was thought that the effect of TENS on the sensory response could be an objective evidence in the treatment of CTS.