Yöntemler: Bu prospektif çalışmaya evre 2-4 olan diz OA'li 37 hasta dahil edildi. Hastaların demografik ve hastalık özellikleri kaydedildi. Ağrı düzeyi 5'li likert ölçeği kullanılarak ölçüldü. Hastaların ağrı, tutukluk düzeyleri ve fiziksel fonksiyon durumlarını değerlendirmek için Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi kullanıldı. Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi kısa form 36 ile değerlendirildi. Hastalar, grup 1 izokinetik dinamometre cihazı ile izokinetik egzersiz, grup 2 ise izotonik egzersiz tedavisi alanlar olmak üzere 2 gruba ayrıldı. 60°/sn ve 180°/sn açısal hızlarda hamstring ve quadriceps pik tork ve total work değerleri kaydedildi. Her iki grup 15 seans tedavi sonrasında tekrar değerlendirildi.
Bulgular: Gruplar arasında hastalık özellikleri, fizik muayene, değerlendirme parametreleri bakımından farklılık saptanmadı. Grup 1'de kas kuvvetlerinde tedavi öncesine göre anlamlı düzelme varken, grup 2'de anlamlı bir fark saptanmadı. Diğer değerlendirme parametrelerinde her iki grupta da anlamlı bir iyileşme vardı.
Sonuçlar: Kas kuvvetini artırmada izokinetik egzersiz izotonik egzersizlere göre daha etkilidir. İkincil sonuç olarak, izokinetik egzersiz ve kaplıca tedavisi birlikteliği bu egzersizin tolerabilitesini ve etkinliğini artırmaktadır. (FTR Bil Der 2012;15: 31-8)
Methods: Thirty-seven patients who have grade 2-4 knee osteoarthritis were included in this prospective study. Patients were divided into 2 groups as the patients given isokinetic exercise with isokinetic dynamometer were group 1 and the patients given isotonic exercise were group 2. Demographic and disease characteristics of patients were recorded. Pain levels were measured by Likert scale. Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index were used to evaluate pain, stiffness levels and physical function status. The quality of life were evaluated with short form-36. The peak tork and total work values on 60°/sc and180°/sc. of hamstring and quadriceps muscles were recorded. Both groups were evaluated at the end of a 15 session treatment.
Results: There was no statically significant difference between groups in disease characteristics, physical examination results and evaluation parameters. Muscle strength were significantly improved in group 1, but there was no statistically significant difference in group 2. There was improvement in other evaluation parameters in both groups.
Conclusion: Isokinetic exercise is more effective than isotonic exercise in increasing muscle strength, . As a secondary outcome, combination of isokinetic exercise and balneotherapy increase the tolerability and efficacy of this exercise. (J PMR Sci 2012;15: 31-8)