ISSN: 1309 - 3843 E-ISSN: 1307 - 7384
FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
BİLİMLERİ DERGİSİ
www.jpmrs.com
Kayıtlı İndexler


DIĞER

İNMELİ HASTALARIN ÖZELLİKLERİ VE FONKSİYONEL SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
CHARACTERISTICS OF STROKE PATIENTS AND THE FACTORS EFFECTING THEIR FUNCTIONAL OUTCOMES
Makale Dili: TR - Medline No: 83628
ÖZET
Amaç: İnmeli hastalarda, fonksiyonel kazançları etkileyen faktörleri araştırmak

Gereç ve yöntem: İnme tanısıyla kliniğimizde yatmış 114 hastanın kayıtları tarandı, bir haftadan kısa süreli veya önceden başka bir merkezde yatarak rehabilitasyon uygulanan ve medikal kayıtlarında eksiklik olan hastalar dışlandı. Kalan 82 hastanın demografik ve klinik özellikleri incelendi. Fonksiyonel durumları ve yatış sürecindeki fonksiyonel kazançları, Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçümü (FBÖ) ve Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflandırması (FAS) ile değerlendirildi. Hastalar etyolojilerine göre; iskemik, hemorajik, yaşa göre; <65 yaş ve ≥65 yaş, başvuru sürelerine göre; erken (<3ay), geç (≥3ay) ve tutulan tarafa göre; sağ ve sol olmak üzere gruplara ayrıldı.

Bulgular: Hastaların %52.4'ü erkek, %47.6'sı kadın ve ortalama yaşları 57.87±13.4 yıldı. Cinsiyet ile FAS ve FBÖ skorları arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Tedavi sürecinde elde edilen FBÖ-kazanç ve FAS-kazanç değerleri ile başvuru süresi arasında negatif korelasyon saptandı. Erken başvuran grupta yatış süresi 32.57±18.3 gün iken, geç başvuran grupta 25.51±11.1 gün olup, fark istatistiksel olarak anlamlı idi. Erken başvuran grupta FBÖ-kazanç ve FAS-kazancın, geç başvuran gruba oranla daha fazla olduğu belirlendi. 65 yaş altı grupta mevcut KVH, hiperkolesterolemi oranları ve Charlson Komorbidite İndeksi, 65 yaş-üstü gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktü. Her iki grup arasında FBÖ-kabul, FBÖ-taburculuk, FBÖ-kazanç, FAS-kabul, FAS-taburculuk ve FAS-kazanç parametreleri açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu. Ayrıca yaşla da FAS ve FBÖ-skorları arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. İskemik ve hemorajik etiyolojili hastalar arasında fonksiyonel parametreler açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu.

Sonuç: Fonksiyonel sonuçlar üzerine yaş, cinsiyet ve etiyolojinin tek başına önemli etkisinin olmadığı ancak erken başvurunun fonksiyonel kazancı artıracağı düşünülmektedir.

ABSTRACT
Purpose: To investigate the factors that effect the functional outcomes of stroke patients.

Material and Method: Medical records of 114 stroke patients who were admitted to our clinic are screened. Patients who had rehabilitation program less than 1 week or at another rehabilitation center, missing information on their medical records were excluded. Demographic and clinical features of remaining 82 patients were assessed. Functional status, functional gains were evaluated with Functional Independence Measurements (FIM), Functional Ambulating Scales (FAS). Patients divided into groups according to stroke type; hemorrhagic, ischemic, age; <65-years-old, ≥65-years-old, side of hemiparesis; left, right duration until admission; early (<3-months), late (≥3-months).

Results: 52.4% of patients were men and 47.6% were women. The mean age were 57,87±13,4 years. No significiant correlation was found between age and FIM or FAS-scores. Negative correlation was found between duration until admission and FIM and FAS-gains after therapy. Avarage rehabilitation period of early-admissiongroup were 32.57±18.3 days, late-admission-group were 25.51±11.1 days, differences between groups were statistically significant.FIM and FAS-gains were superior in early-admission group than late-admission group. Cardiovascular disease, hypercholesterolemia and Charlson comorbity index were significantly lower in <65-years-old group than ≥65-years-old group. No significant differences was found in FIM-admission, FIM-discharge, FIM-gain, FAS-admission, FAS-discharge, FASgain between these two groups. Additionally, no correlation were found between age and FAS or FIM-scores. There was no statistical significance between ischemic and hemorrhagic groups in terms of functional parameters.

Conclusion: It is thought that, age, gender and etiology have no impact on functional outcomes alone but early admission will improve the functional gains.