ISSN: 1309 - 3843 E-ISSN: 1307 - 7384
FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
BİLİMLERİ DERGİSİ
www.jpmrs.com
Kayıtlı İndexler


DIĞER

HEMİPLEJİK HASTALARDA ALT EKSTREMİTEDE KEMİK YOĞUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF THE BONE MINERAL DENSITY OF THE LOWER EXTREMITIES OF THE HEMIPLEGIC PATIENTS
Makale Dili: TR - Medline No: 33164
ÖZET
Serebrovasküler olaya bağlı hemipleji vakaları immobilizasyona bağlı osteoporoz riski taşımaktadırlar. Bu çalışmada hemiplejik hastalarda bilateral alt ekstremite kemik mineral yoğunlukları değerlendirilmiş ve immobilizasyonla ilişkisi araştırılmıştır.

Çalışmaya alınan 18 erkek, 14 kadın toplam 32 hastada, her iki tibial kemikte kantitatif ultrasonografi ile kemik yoğunluğu ölçümleri yapılarak ses iletim hızı(SİH), t ve z skorları hesaplandı. Hastaların demografik özellikleri, osteoporoza yönelik risk faktörleri ve kadın hastalarda menopoz süresi sorgulandı. Ashworth skalasına göre spastisite ve Rivermead mobilite indeksleri değerlendirilerek her iki alt ekstremite kemik mineral yoğunluğuna ait parametrelerle ilişkileri araştırıldı.

Yaş ortalaması 58.1±9.3 yıl olan hastaların ortalama hastalık süresi 24.2±18.6 ay olarak saptandı. Hem tüm hasta grubunda, hem de erkek ve kadın hasta gruplarında hemiplejik ve sağlam ekstremiteler arasında SİH, t ve z skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Erkek hastalarda yaş, hastalık süresi ile her iki alt ekstremiteye ait SİH, t ve z skorları arasında anlamlı bir korelasyon gözlenmedi. Kadın hastalarda yaş ve menopoz süresi ile bu parametreler arasında korelasyon saptanmazken, hastalık süresi ile hem sağlam, hem de hemiplejik tarafa ait parametreler arasında kuvvetli korelasyon saptandı.

ABSTRACT
In stroke patients, there is a risk for osteoporosis due to immobilization. In this study bone mineral densities of both lower extremities of hemiplegic patients were evaluated and its relationships with immobilization were investigated.

Bilateral tibial bone mineral densities of 18 men and 14 women, a total of 32 patients were measured by quantitative ultrasound and speed of sound (SOS), t and z scores were estimated. The participants were questioned for demographic properties, risk factors for osteoporosis and for menopause durations in women. Spastisity and Rivermead Mobility Indexes were assessed and their relationships between bone mineral density parameters were evaluated.

Mean age of the participants was determined as 58.1±9.3 years and mean duration of illness was 24.1±18.6 months. No significant differences was found in SOS, t and z scores between hemiplegic and normal extremities in total patients. In men, no significant correlation was found between age, duration of illness and SOS, t and z scores of both extremities. In women, there was not any correlation between age, menopause duration and bone mineral density parameters, but there was a strong correlation between illness duration and bone mineral density parameters in both hemiplegic and normal sides.