ISSN: 1309 - 3843 E-ISSN: 1307 - 7384
FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
BİLİMLERİ DERGİSİ
www.jpmrs.com
Kayıtlı İndexler


DIĞER

Elektrofizyolojik Karpal Tünel Sendromu Olgularında Obezite ile Güçlü İlişki
Overwhelming Association of Obesity in Electrophysiologically Positive Cases of CTS
Received Date : 21 Mar 2013
Accepted Date : 27 May 2013
Makale Dili: EN
ÖZET
Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS) elektrofizyoloji laboratuvarlarında en sık görülen tuzak nöropatidir. Obezite ve diyabetin sıklığı Kuveyt'te yüksektir. Bu çalışmanın amacı refere edilen popülasyonda elektrofizyolojik KTS olgularında ilişkili faktörleri ve bunun Kuveyt için önemini bulmaktır.

Yöntemler: Elektrofizyolojik KTS değerlendirmesi için refere edilen 154 ardışık hasta ilk olarak belirli klinik kriterlerle değerlendirilmiş ve elektrofizyolojik olarak incelenmiştir. Obezite, yaş, cinsiyet, diyabet, hipotiroidi ve mesleki durumu gibi ilişkili faktörler kayıt edilmiş ve KTS ile ilişkileri incelenmiştir.

Bulgular: Elektrofizyolojik KTS olgularının yüzdelerinde yaş ve beden kitle indekslerine (BKİ) göre anlamlı bir artma eğilimi görüldü: <40 yaş grupta %66.7, ≥60 yaş grupta %93.1 (p=0.002); ve BKİ<25 olan grupta %37.5, BKİ ≥40 olan grupta %89.5 (p=0.002). Ev hanımları arasında KTS oranı yüksek bulunmuştur (%88.2) ve KTS'li tüm ev hanımları ya fazla kilolu ya da obez idi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizi sonuçları BKİ ve yaşın anlamlı bağımsız faktörler olduğu göstermiştir.

Sonuçlar: Yüksek BKİ'ne sahip kişileri KTS'yi düşündüren semptomlar açısından taramak KTS'nin erken tanı ve tedavisi için kolaylık sağlayacaktır. Daha geniş toplum temelli bir çalışma Kuveyt'te KTS için risk faktörlerine yönelik ilave bilgiler sağlayabilir.

ABSTRACT
Objective: Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common entrapment neuropathy seen in electrodiagnostic laboratories. Obesity and diabetes have a high prevalence in Kuwait. The objective of this study was to find out the most relevant associated factors in electrophysiologically positive cases of CTS from a referred population and their significance in Kuwait.

Methods: A sample of consecutive 154 patients referred for electrophysiological evaluation of CTS were initially evaluated clinically by set criteria and evaluated electrophysiologically. Associated factors such as obesity, age, gender, diabetes, hypothyroidism and vocational status were documented and their relation to CTS studied.

Results: There was a significant increasing trend in the percentage of electrophysiological positivity in CTS according to age and body mass index (BMI); 66.7% in the <40 years group to 93.1% in the ≥60 years group (p=0.002); and 37.5% in <25 BMI group, to 89.5% in ≥40 BMI group (p=0.002). The proportion of positive CTS among housewives were high (88.2%) and all housewives with CTS were either overweight or obese. Multivariate logistic regression analysis showed that BMI and age were the significant independent associated factors.

Conclusion: Screening of persons with high BMI for symptoms suggestive of CTS will help in identifying early cases of CTS for early intervention. A wider population based study may provide additional information regarding the risk factors for CTS in Kuwait.