ISSN: 1309 - 3843 E-ISSN: 1307 - 7384
FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
BİLİMLERİ DERGİSİ
www.jpmrs.com
Kayıtlı İndexler



Orofaringeal Disfaji Egzersizleri Hakkında Bilgi Kaynağı Olarak YouTube: Bir Kalite ve Güvenilirlik Analizi
YouTube as a Source of Information on Oropharyngeal Dysphagia Exercises: A Quality and Reliability Analysis
Received Date : 19 Oct 2023
Accepted Date : 02 Jul 2024
Available Online : 10 Jul 2024
aGölcük Necati Çelik State Hospital, Clinic of Physical Medicine and Rehabilitation, Kocaeli, Türkiye bKocaeli University, Institute of Health Sciences, Kocaeli, Türkiye cBaşakşehir Çam and Sakura City Hospital, Clinic of Physical Medicine and Rehabilitation, İstanbul, Türkiye
Doi: 10.31609/jpmrs.2023-99955 - Makale Dili: EN
J PMR Sci
ÖZET
Amaç: Orofaringeal disfajinin rehabilitasyonunda disfaji egzersizleri temel taşlardan biri olup, çok önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma ile YouTube’daki disfaji egzersizleri videolarının güvenirliğini ve kalitesini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel çalışmada, YouTube platformunda “dysphagia exercises”, “dysphagia rehabilitation”, “dysphagia physical therapy” and “dysphagia physiotherapy” anahtar kelimeleri ile arama yapılarak videolar alaka düzeyine göre sıralandı ve 200 video içinden 50 video değerlendirildi. Video parametreleri kaydedildi. Güvenirlik ve kalite değerlendirmeleri için Journal of the American Medical Association (JAMA) kriterleri, Modifiye Tüketici Sağlığı Bilgileri İçin Kalite Kriterleri [Modified Quality Criteria for Consumer Health Information (mDISCERN)] ölçeği ve Global Kalite Skalası (GKS) kullanıldı. GKS skoruna göre düşük, orta ve yüksek kalite grupları oluşturuldu. Bulgular: Videoların %28’inin (n=14) düşük, %22’sinin (n=11) orta ve %50’sinin (n=25) yüksek kaliteli olduğu saptandı. Hekimler tarafından yüklenen videoların %100’ü (n=5) yüksek kaliteliydi. Video parametreleri açısından kalite grupları arasında ve kaynaklar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Yüksek kaliteli videolar düşük kaliteli videolardan anlamlı olarak daha yüksek JAMA ve mDISCERN skoruna sahipti (p<0,001). Hekimler için mDISCERN skoru, web sitesi grubundan anlamlı olarak yüksekti (p<0,001). Sonuç: YouTube, disfaji egzersizleri için yüksek kaliteli bir video kaynağıdır. Hekimlerin paylaştığı tüm videolar yüksek kalitelidir ve yüksek kaliteli videolar daha güvenilirdir. Sağlık çalışanları, YouTube’u kullanan hastalarını video kaynaklarının önemi konusunda bilgilendirmeli ve güvenilir kaynağa yönlendirmelidir.
ABSTRACT
Objective: Dysphagia exercises are a cornerstone and have a very important place in oropharyngeal dysphagia rehabilitation. In this study, we investigated the reliability and quality of dysphagia exercise videos on YouTube. Material and Methods: In this cross-sectional study, videos were sorted by relevance by searching the YouTube platform with the keywords “dysphagia exercises,” “dysphagia rehabilitation,” “dysphagia physical therapy,” and “dysphagia physiotherapy,” and 50 videos out of 200 were evaluated. Video parameters have been recorded. The Journal of the American Medical Association (JAMA) criteria, the Modified Quality Criteria for Consumer Health Information (mDISCERN) scale, and the Global Quality Scale (GQS) were used to assess reliability and quality. Low, medium, and highquality groups were created according to the GQS score. Results: Of the videos, 28% (n=14) were of low quality, 22% (n=11) were of medium quality, and 50% (n=25) were of high quality. Of the physician- uploaded videos, 100% (n=5) were of high quality. No significant differences in video parameters were found between the quality groups or between the sources. High-quality videos had significantly higher JAMA and mDISCERN scores than low-quality videos (p<0.001). The mDISCERN score for physicians was significantly higher than that for the website group (p<0.001). Conclusion: YouTube is a high-quality video source for dysphagia exercises. All videos shared by clinicians are of high quality, and high-quality videos are more reliable. Healthcare professionals should educate patients using YouTube about the importance of video sources and direct them to a reliable source.